Døgn-telefon

70 25 25 33

Prisberegner

Beregn din pris

Spørgsmål og svar

Planlægningen af en begravelse eller bisættelse rejser ofte mange spørgsmål. Hvad koster en begravelse? Hvordan foregår en bisættelse? Hos BedreBegravelse har vi samlet de mest almindelige spørgsmål og svar i denne FAQ, så du kan få den nødvendige viden og tryghed til at træffe de rette beslutninger i en svær tid.

Nedenstående FAQ giver svar på de mest almindelige spørgsmål, der opstår i forbindelse med planlægning af en begravelse eller bisættelse. Har du yderligere spørgsmål, står vi hos BedreBegravelse altid klar til at hjælpe.

Hvad er forskellen på en begravelse og en bisættelse?

En begravelse indebærer, at afdøde sænkes i jorden i en kiste. En bisættelse betyder, at afdøde kremeres, hvorefter asken spredes til havs, eller at urnen nedsættes på en kirkegård eller gravplads.

Læs mere om forskellen på begravelse og bisættelse.

Hvad koster en begravelse i gennemsnit?

Prisen for en begravelse varierer afhængigt af ønsker og behov, men en typisk begravelse koster mellem 15.000 og 30.000 kroner.

Hvordan vælger man den rette kiste?

Kister kommer i forskellige materialer og prisklasser. Vælg en, der passer til afdødes ønsker, eller vælg en klassisk, hvid kiste, hvis der ønskes en enkel ceremoni.

Hvem tager sig af det praktiske ved en bisættelse?

Bedemanden hjælper med alt det praktiske omkring bisættelsen, herunder kontakt til kirke, krematorium, myndigheder og organisering af selve ceremonien.

Læs mere om bedemandens opgaver.

Hvornår skal man kontakte en bedemand?

Du bør kontakte en bedemand så hurtigt som muligt efter dødsfaldet, så vedkommende kan hjælpe med at planlægge og koordinere det praktiske.

Læs vores guide ved dødsfald.

Hvordan foregår en bisættelse?

En bisættelse starter typisk med en ceremoni i kirken eller kapellet. Herefter køres kisten til krematoriet, hvor kremeringen finder sted.

Kan man planlægge sin egen begravelse?

Ja, du kan planlægge din egen begravelse ved at nedskrive dine ønsker i Min Sidste Vilje. Husk at gøre dine pårørende opmærksomme på, at du har udfyldt denne.

Er det muligt at få økonomisk hjælp til en begravelse?

Ja, i visse tilfælde kan du få begravelseshjælp fra det offentlige, afhængig af afdødes økonomiske situation.

Hvor lang tid går der fra dødsfald til begravelse?

Begravelsen eller bisættelsen finder normalt sted inden for 8 dage efter dødsfaldet, men det kan variere afhængigt af familiens ønsker og praktiske forhold.

Hvad er en dødsannonce, og hvordan laver man den?

En dødsannonce informerer offentligheden om dødsfaldet. Bedemanden kan hjælpe med at udforme og indrykke annoncen i aviser eller online.

Kan man vælge en ikke-religiøs handling?

Ja, man kan vælge en ikke-religiøs handling, hvor man selv bestemmer over indholdet og formen. Det kan foregå i et kapel eller andet passende sted.

Hvordan fungerer askespredning?

Askespredning er muligt på åbent hav efter særlige regler. Afdøde skal have udtrykt et ønske om askespredning.

Kan man holde begravelse uden en præst?

Ja, en begravelse kan gennemføres uden en præst, og i stedet kan en bedemand, familie eller venner lede ceremonien.

Hvordan foregår en urnenedsættelse?

Efter kremationen placeres urnen i et gravsted. Ceremonien kan være privat eller offentlig og kan ledes af en præst eller en pårørende.

Hvad gør man, hvis afdøde ikke har efterladt sig ønsker?

Hvis afdøde ikke har nedskrevet sine ønsker, er det op til de pårørende at beslutte, hvordan begravelsen eller bisættelsen skal foregå. Vi råder altid til, at begravelsen eller bisættelsen bør afspejle den afdødes personlighed.

Hvordan foregår transport af afdøde?

Bedemanden sørger for transport af afdøde fra dødsstedet til kapel, kirke og/eller krematorium. Transporten foregår i en rustvogn.

Hvad skal man tage højde for ved valg af gravsted?

Valg af gravsted afhænger af afdødes og familiens ønsker. Der er forskellige typer, såsom kistegravsteder, urnegravsteder og fællesgravsteder.

Din online bedemand

Vi er klar ved telefonen døgnet rundt

Hos BedreBegravelse er vi alle uddannede bedemænd, og arbejder alle efter de samme anerkendte procedurer med stor respekt for din situation. 

Potrætbillede af Lene Vincent, bedemand BedreBegravelse
Lene Vincent

Lene har flere års erfaring som bedemand hos BedreBegravelse. Hun kan rådgive og arrangere en komplet bisættelse eller begravelse over hele landet.

For Lene er det vigtigt at være empatisk og lyttende, når hun taler med de pårørende for at sikre sig, at den sidste afsked bliver så personlig som muligt.

Bedemand Bente Rasmussen
Bente Rasmussen

Bente har flere års erfaring som bedemand. Hun sidder til hverdag på vores kontor i Fredericia, men har erfaring med at arrangere begravelser og bisættelser i hele landet.

Det vigtigste for Bente er, at I føler jer godt hjulpet, og at hun er nærværende, så alle detaljerne kommer på plads.