Døgn-telefon

70 25 25 33

Prisberegner

Beregn din pris

Bisættelse eller begravelse?

De fleste vil sige "begravelse", også selv om der er tale om en bisættelse efterfulgt af en urnenedsættelse eller askespredning over havet. Så hvad er forskellen på en begravelse og en bisættelse i virkeligheden?

Hvad er forskellen på en begravelse og en bisættelse?

Om der er tale om begravelse eller bisættelse, kommer alene an på afslutningen af ceremonien.

Enten bliver man begravet i en kiste – altså afdøde nedsænkes i jorden på en af kirkegårdens gravpladser – eller familien bærer kisten ud til rustvognen, hvorefter rustvognen kører til det lokale krematorium, hvorefter kisten med afdøde brændes.

Efterfølgende nedsættes urnen med afdødes aske på en gravplads på enten kirkegården eller en skovgravplads. Alternativt spredes asken over åbent hav

Sådan gennemføres en begravelse eller bisættelse

Den afgørende forskel på en begravelse og en bisættelse er, hvordan kisten med afdøde håndteres efter ceremonien i kirken eller fra kapellet – hvis en ceremoni eller højtidelighed er ønsket.

Ofte er der et ønske om en handling omkring kisten, enten fra kapel eller i kirken. I kirken ankommer bedemanden med kisten en time før handlingens start. Forudgående har bedemanden arrangeret detaljerne omkring ceremonien, der i Folkekirke-regi benævnes som en højtidelighed.

Bedemanden har ligeledes arrangeret, at familien mødes med præsten, hvor man sammen taler om salmer, prædiken og indholdet i højtideligheden.

Kistegravplads

Begravelse i kiste

Ønskes en begravelse, afsluttes højtideligheden med, at den nærmeste familie bærer kisten ud til gravpladsen. Ved gravpladsen hjælper bedemanden og kirkens personale med at sætte reb på kistens håndtag for efterfølgende nedsænkning af kisten.

Når alle er klar, jordfæstes kisten – dvs. at kisten sænkes ned i jorden – hvorefter præsten kaster jord på kisten tre gange efterfulgt af en velsignelse. Når graven er tildækket med jord, pynter bedemanden graven med de medbragte blomster fra kirken eller kapellet.

Bisættelse og askespredning

Ønskes en bisættelse, bærer familien som regel kisten ud til den ventende rustvogn efter højtideligheden i kirken eller ceremonien i kapellet.

Alle deltagere får nu mulighed for at sige et sidste farvel, hvor man lægger breve, roser eller andre personlige effekter på og omkring kisten i rustvognen. Når familien er klar, sætter bedemanden kisten helt ind i rustvognen, lukker ind til kistekabinen og kører mod det lokale krematorium.

Din online bedemand

Vi er klar ved telefonen døgnet rundt

Hos BedreBegravelse er vi alle uddannede bedemænd, og arbejder alle efter de samme anerkendte procedurer med stor respekt for din situation. 

Potrætbillede af Lene Vincent, bedemand BedreBegravelse
Lene Vincent

Lene har flere års erfaring som bedemand hos BedreBegravelse. Hun kan rådgive og arrangere en komplet bisættelse eller begravelse over hele landet.

For Lene er det vigtigt at være empatisk og lyttende, når hun taler med de pårørende for at sikre sig, at den sidste afsked bliver så personlig som muligt.

Bedemand Bente Rasmussen
Bente Rasmussen

Bente har flere års erfaring som bedemand. Hun sidder til hverdag på vores kontor i Fredericia, men har erfaring med at arrangere begravelser og bisættelser i hele landet.

Det vigtigste for Bente er, at I føler jer godt hjulpet, og at hun er nærværende, så alle detaljerne kommer på plads.