Hvordan bisættes buddhister?
Buddhister bliver alle bisat, altså brændt i direkte forlængelse af en højtidelighed. Her har bedemanden afslutningsvist arrangeret, at en munk og den tætteste familie (8-12 personer maksimalt) kan overvære, at kisten bliver sat ind i kremeringsovnen.
En munk (lama) vil forestå handlingen – en messe – hvor kisten altid er åben. For udenforstående kan en buddhistisk messe virke meget intens, tæt på og direkte.
I forbindelse med messens gennemførelse, lægges alle blomster op i kisten omring afdøde, ofte personligt. Der vil være kamera fremme, og bedemanden vil også kunne assistere med filmning af handlingen, så familie i hjemlandet også kan følge med.
Buddhistiske begravelsestraditioner
I Danmark mødes man på 3. dagen efter døden for at hjælpe afdøde ved at bede og recitere; også på 49.-dagen kan man mødes for at udføre de sidste afgørende ritualer og recitationer med lamaen.
Der gives også ofte en donation til templet, som er noget vi undersøger i vores dialog med munken. Familien har som regel allerede en munk i deres netværk, ellers skaber bedemanden denne kontakt.
Vær opmærksom på, at de fleste kapeller – hvorfra messen finder sted – ikke tillader benyttelse af røgelse. Dette af hensyn til andre familier, der måske senere på dagen skal benytte kapellet.
Enkelte kapeller, for eksempel Bispebjerg Søndre Kapel kan give særlig tilladelse, hvis man bestiller det sidste tidspunkt på dagen.
Buddhistiske gravsteder på danske kirkegårde
Der er buddhistiske gravpladser på de store kommunale kirkegårde, og evt. kan den lokale kirkegård benyttes. Det er desuden muligt at fragte urnen til hjemlandet, hvis de pårørende ønsker dette. Ligeledes kan bedemanden hjælpe med at arrangere askespredning over havet i Danmark.
Ønskes fragt til udlandet, vil bedemanden hjælpe med ekstra dokumentation til sikkerhedskontrollen ved afrejse samt til de lokale toldmyndigheder ved indførsel af en askeurne.