Omkostninger til gravstedet
Bedemanden kan være behjælpelig med at undersøge omkostningerne forbundet med et gravsted. For uanset hvilken type gravsted, der vælges, vil der være omkostninger forbundet med dette.
Hvis der er tale om en kirkegård, som er ejet af stiften, altså en kirkegård, som hører til et sogn/pastorat, skal man desuden være opmærksom på, at prisen afhænger af, om man er medlem af folkekirken eller ej. Der kan godt laves en nedsættelse af kiste eller urne, hvis der kan bevises et tilhørsforhold til sognet, men der vil være en større udgift for gravstedet, hvis afdøde ikke var medlem af folkekirken.
Typer af gravsteder
Et gravsted er det sted på en kirkegård eller anden godkendt begravelsesplads, hvor kisten eller urnen nedsættes. Gravstedets udformning kan variere: Det kan være tydeligt adskilt fra andre gravsteder med for eksempel en hæk, markeret med en gravsten på en fælles plæne eller være helt anonymt. Valget af gravsted afspejler ofte personlige præferencer og behov hos de pårørende, som ønsker at mindes den afdøde på en særlig måde.
Overordnet set findes der 3 forskellige typer af gravsteder: Traditionelle gravsteder, ukendt fællesgrav og kendt fællesgrav.
Traditionelle gravsteder
For dem, der ønsker et personligt, afgrænset gravsted, tilbyder kirkegårde traditionelle gravsteder med klar markering af gravstedet og mulighed for at indrette med blomsterbed, gravsten og perlesten. Traditionelle gravsteder kan overordnet set inddeles i kiste- og urnegravsteder, hvor forskellen på de to er størrelsen på gravstedet og brugsretten til dette, da en kiste fylder mere i jorden og har en længere nedbrydningstid. En form for traditionelt gravsted kan desuden være et familiegravsted, hvor det er muligt at nedsætte flere personer på samme gravsted.
Prismæssigt ligger det traditionelle gravsted i samme prisklasse som et gravsted i den kendte fællesplæne, dog uden gartnerservice, vedligeholdelse og renholdelse. På de fleste kirkegårde er det dog muligt at få gravstedet vedligeholdt af kirkegårdens personale mod betaling. Dermed kan afdøde få et gravsted, uden at de pårørende får pålagt forpligtelser om vedligehold og pasning.
Ukendt fællesgrav
I modsætning til det traditionelle gravsted er de enkelte gravsteder på ukendt fællesgrav hverken markeret med en sten eller afgrænset fra hinanden med en hæk eller hegn. Der er i stedet tale om en stor plæne, hvori urnen bliver nedsat. Som udgangspunkt kan man som pårørende ikke få oplyst, hvor en bestemt urne er nedsænket i en fællesgrav, og gravpladsen vil derfor være anonym.
Denne type gravsted er en god løsning, hvis der ikke er pårørende til at besøge og vedligeholde gravstedet. En del ønsker desuden fællesgrav i deres sidste vilje netop for, at de pårørende ikke skal ulejliges med at vedligeholde gravstedet. Dog er der mange pårørende, der ønsker muligheden for at besøge et gravsted. I disse tilfælde er en kendt fællesgrav en god middelvej.
Ved et gravsted på ukendt fællesgrav betaler man et engangsbeløb for pladsen, og denne kan ikke fornyes, når brugsretten udløber. Dette engangsbeløb dækker alle de generelle udgifter til vedligeholdelse af gravpladsen og kirkegården som helhed.
Kendt fællesgrav
Kendt fællesgrav minder i mange henseender om ukendt fællesgrav. Her har de pårørende blot mulighed for at lægge en plænesten på graven, der markerer denne. Det giver også de pårørende et specifikt sted, de kan besøge for at mindes den afdøde.
Ligesom ved et gravsted på ukendt fællesgrav betaler man ved denne type gravsted et engangsbeløb, der dækker alt vedligeholdelse inden for gravstedets aftalte brugsret. Det betyder også, at de pårørende ikke pålægges noget vedligeholdelsesarbejde ved denne type gravsted. Brugsretten til gravstedet kan normalt fornyes, når den udløber.
Kommunale kirkegårde
I nogle kommuner forefindes der kommunale kirkegårde, og der kan alle blive stedt til hvile, uanset om man er medlem af folkekirken eller ej. Det betyder, at der vil være forskellige afdelinger på den kommunale kirkegård for andre trosretninger eller lignende. På de kommunale kirkegårde er der forskellige muligheder for gravsteder, uanset om det er en urne eller en kiste som skal sættes ned i jorden. Her vil bedemanden undersøge de forskellige muligheder ud fra jeres ønsker og behov.
Skovbegravelser
Forskellige steder i hele Danmark er det muligt at blive begravet i en skov, og en skovbegravelse er et alternativ til en urnebegravelse på en kirkegård. Ved en skovbegravelse bliver urnen nedsat i ikke-indviet jord for foden af et træ. En skovbegravelse er for alle uanset baggrund og trosretning, men man skal være opmærksom på, at det kun er urnebegravelser, som foregår ved en skovbegravelse.
Spørg gerne bedemanden omkring vilkår og regler, så vil denne være behjælpelig med at finde den nærmeste skovbegravelses plads til jer. Uanset hvilken kirkegård I vil høre nærmere omkring eller ønsker, så vil vi som bedemænd altid hjælpe jer med afklarende spørgsmål, priser og praktiske ting.