Priser på begravelse
Når man som pårørende skal planlægge en begravelse eller bisættelse, er der hurtigt et spørgsmål, som melder sig: Hvad koster en gennemsnitlig begravelse? Her er det vigtigt at forstå de forskellige omkostningselementer, som du skal forholde dig til. Den samlede pris på begravelsen kan nemlig variere betydeligt baseret på dine individuelle valg og behov.
Omkostningerne ved en begravelse kan opdeles i tre kategorier:
- Udgifter til bedemanden
- Udgifter til andre leverandører
- Udgifter til det offentlige
Hvilken bedemand, der vælges, spiller en afgørende rolle for prisen på selve bedemanden samt den endelige pris på begravelsen. En begravelse koster normalt mellem 15.000 og 20.000 kr. Valget af bedemand bør derfor træffes med både hjerte og fornuft. Hos BedreBegravelse forstår vi betydningen af denne beslutning og tilbyder en online service, der er med til at sikre dig en billig pris på begravelsen kombineret med en omsorgsfuld og respektfuld tilgang.
Derudover er det vigtigt at have for øje, at hver begravelse er unik, og at den enkelte begravelse bliver planlagt ud fra den afdødes og de pårørendes ønsker. Når vores bedemænd er bekendte med disse, kan der laves en konkret plan for begravelsen, og der kan udarbejdes et overslag på udgifterne til afskedsceremonien.
Udgifter til bedemanden
Prisen på bedemanden består overordnet set af to elementer; bedemandshonoraret og andre bedemandsomkostninger. Bedemandshonoraret dækker over alle de administrative opgaver, som bedemanden løser ved en begravelse. Bedemandens opgaver omfatter blandt andet:
- Håndtering af alle officielle attester og papirarbejdet frem til Skifteretten
- Ansøgning om begravelseshjælp fra det offentlige og Sygeforsikring Danmark
- Planlægning af højtidelighed med præst, kirke, kapel, osv.
- Arrangering af kistepynt, blomster, dødsannoncer, salmeblade og gravsten
Hos BedreBegravelse er bedemandshonoraret på 1.995 kr., hvilket er ca. 50 % mindre end prisen i traditionelle bedemandsforretninger. Denne lave pris afspejler vores online og omkostningseffektive tilgang til bedemandsydelserne, men med samme personlige service som i fysiske forretninger.
Udover bedemandshonoraret er der også en række andre omkostninger, der går via bedemanden. Dette er blandt andet omkostninger til kiste, kisteklargøring og -ilægning, fremvisning og rustvognskørsel. Derfor ender den samlede regning til bedemanden ofte med at være på et sted mellem 12.000 og 15.000 kr.
Gennem vores online prisberegner kan du planlægge ceremonien ud fra dine ønsker, samtidig med at du beholder overblikket over alle bedemandsomkostningerne. Herved sikrer vi dig, at du kan træffe informerede valg uden frygt for skjulte gebyrer eller uventede udgifter.
Udgifter til andre leverandører
Det er som sagt ikke alle omkostninger til begravelsen, som går direkte via bedemanden. Når der vælges ydelser fra andre leverandører, er det disse, der fastsætter prisen på ydelsen, og som i sidste ende skal have betaling for denne. Det er lidt forskelligt, om regningen kommer fra bedemanden eller den eksterne leverandør, da det afhænger af den enkelte aftale mellem bedemanden og leverandøren. I nogle tilfælde tilbyder bedemanden for eksempel at hjælpe med bestillingen af blomster, og i disse tilfælde vil blomsterleverandøren sende regningen til bedemanden, hvorfor blomsterbestillingen vil fremgå af den samlede regning fra bedemanden.
Udgifterne til andre leverandører omfatter typisk:
- Tryk af dødsannonce og salmer
- Blomster samt kirke- og kapelpynt
- Gravsten eller mindeplade
Det er vigtigt at have disse ekstraudgifter in mente for at kunne skabe sig et fuldt overblik over den samlede pris på en begravelse.
Udgifter til det offentlige
Udgifter til det offentlige kan variere og dækker typisk over kapelbrug og køb af gravsted. BedreBegravelse bistår med at navigere i disse udgifter for at finde den bedste løsning for dig.
- Kapel og ceremoni: Omkostninger forbundet med brugen af lokale kapeller og faciliteter. Hertil kan komme omkostninger til korsang og orgelspil, som normalt ikke medfølger ved leje af kapel.
- Gravsted: Omkostninger forbundet med anskaffelse af et nyt gravsted eller brug af et eksisterende.
Så hvad koster det at blive begravet? Noget, der er vigtigt at have for øje, når man skal danne sig et overblik over de offentlige udgifter, er, at disse varierer meget fra område til område. Det betyder, at der kan være stor forskel på prisen på et gravsted i for eksempel Hørsholm kommune sammenlignet med Holbæk kommune. Det samme gør sig gældende for prisen på leje af et kapel. Derudover kan prisen på leje af kapel også variere baseret på, om afdøde er medlem af folkekirken eller ej.
Vores erfaring og indgående kendskab til lokalområder og tætte samarbejde med præster i hele landet gør os i stand til at hjælpe dig med at skabe et overblik over disse forskellige omkostninger, så det er muligt at lave en realistisk plan og et budget for begravelsen – også hvis du ønsker at planlægge en billig begravelse. Vi er dedikerede til at sikre, at du som efterladt modtager den støtte og vejledning, du har brug for, når du har brug for det – hele døgnet rundt.
Økonomisk støtte til begravelsen
For mange familier kan en begravelse være en økonomisk udfordring. Heldigvis findes der mulighed for at søge begravelseshjælp. Begravelseshjælp er en offentlig ydelse, der kan dække dele af udgifterne til en begravelse eller bisættelse. Støttens størrelse afhænger af flere faktorer, herunder afdødes formue, alder og familieforhold.
Hvis afdøde er en voksen over 18 år, vil den maksimale begravelseshjælp være på 12.950 kr. Hvis afdøde er et barn under 18 år (gælder også ufødte børn), er begravelseshjælpen altid på 10.800 kr. uanset formue. Hvis afdøde er født før d. 1. april 1957, vil hjælpen altid være på mindst 1.050 kr. Er man født efter denne dato er det udelukkende boets formue, der afgør den udbetalte støttesum.
Det er vigtigt at bemærke, at ansøgningen om begravelseshjælp skal indsendes til Udbetaling Danmark, som står for behandlingen. Du kan læse mere om betingelserne for begravelseshjælp og ansøgningsprocessen på vores side om begravelseshjælp.
Hvem betaler for begravelsen?
Som udgangspunkt er det den eller de personer, der bestiller begravelsen, også kendt som anmelderen, der hæfter for udgifterne. Hvis afdøde efterlader sig et dødsbo, kan de pårørende dog få udgifterne dækket af dette. Her er det vigtigt at bemærke, at når en bank bliver informeret om en persons død, bliver afdødes konti spærret, indtil boet efter afdøde er opgjort. Dette kan selvsagt skabe økonomiske udfordringer for den nærmeste familie, som skal betale udgifterne i forbindelse med begravelsen/bisættelsen.
De fleste banker tilbyder derfor en løsning, hvor de pårørende kan betale begravelsen/bisættelsen direkte fra afdødes bankkonto, selvom boet endnu ikke er gjort op, hvis der er penge til det i boet. For at benytte denne mulighed, skal du:
- Kontakte afdødes bank: Fortæl banken om situationen og anmod om at betale begravelsesomkostningerne direkte fra afdødes konto
- Fremvise en kopi af regningen fra bedemanden
Online service
BedreBegravelses online service er designet til at give dig ro i sindet. Vores dedikerede team af erfarne bedemænd er tilgængelige døgnet rundt for at yde personlig vejledning og støtte. Vi arbejder med lokal indsigt og forståelse for at sikre, at hvert aspekt af begravelsen bliver håndteret med omhu og værdighed.
Som noget unikt hos BedreBegravelse er det muligt at foretage hele bestillingen af begravelsen online. Når du laver din bestilling, har du samtidig mulighed for at vælge mellem samtlige tillægsydelser fra eksterne leverandører, hvorfor det er nemt at bevare et overblik over den samlede pris på begravelsen.