Døgn-telefon

70 25 25 33

Prisberegner

Beregn din pris

Flagreglement ved begravelse

Hvorfor starter en begravelse eller bisættelse i Danmark med Dannebrog på halv stang, hvorefter flaget hejses på hel stang?

Derfor hejses Dannebrog

At flaget hejses fra halv til hel stang, handler om sjælens opstandelse til himmerige. Når præsten har gennemført begravelsesritualet, hejses Dannebrog fra halv til hel stang for nu at hylde afdøde for sin opstandelse til Gud, som Jesus gjorde på Kristi himmelfartsdag – 6. torsdag efter skærtorsdag.

Ved en begravelse i kiste, hejses flaget, efter kisten er blevet jordfæstet, og afslutter dermed begravelseshandlingen. Ved en bisættelse hejses flaget efter jordpåkastelsen, der afslutter begravelsesritualet, før sidste salme synges, og der kan bæres ud til den ventende rustvogn.

Men Dannebrogs rolle i begravelsesritualet starter faktisk meget tidligere, da et Dannebrog på halv stang altid har noget med dødsfald at gøre. Hvis det for eksempel er muligt, at afdødes kisteophold kan ske i kirken, hejses Dannebrog altid på halv stang, før vores ankomst med afdøde i kisten til kapellet.

Faktisk hejses et flag altid først til tops, før man så efterfølgende sænker flaget ned på halv stang, der symboliserer sorg.

Flag på kiste ved en begravelse

Der er ingen regler for, hvordan en kiste udsmykkes, kun hvordan Dannebrog benyttes. Et flag må ikke røre jorden eller være underlag for en kistedekoration eller kistepynt. Genstande, som evt. lægges på kisten – hvor Dannebrog ligger på kisten – skal være løsgenstande som en hat, personlige genstande eller andet.

Ligeledes er det ikke tilladt at jordfæste eller brænde Dannebrog. Efter højtideligheden i kirke eller ceremonien fra kapel tages flaget af kisten umiddelbart inden udbæring til rustvognen eller gravpladsen, hvis der er tale om en begravelse.

Klubflag på kisten

Reglerne om flag på kisten gælder for benyttelse af alle nationale flag. Men er der tale om et klubflag, er der intet til hinder for at pynte kisten med blomster oven på flaget, brænde flaget eller jordfæste afdøde med eksempelvis afdødes favoritfodboldholds eller motorcykelklubs flag.

Din online bedemand

Vi er klar ved telefonen døgnet rundt

Hos BedreBegravelse er vi alle uddannede bedemænd, og arbejder alle efter de samme anerkendte procedurer med stor respekt for din situation. 

Potrætbillede af Lene Vincent, bedemand BedreBegravelse
Lene Vincent

Lene har flere års erfaring som bedemand hos BedreBegravelse. Hun kan rådgive og arrangere en komplet bisættelse eller begravelse over hele landet.

For Lene er det vigtigt at være empatisk og lyttende, når hun taler med de pårørende for at sikre sig, at den sidste afsked bliver så personlig som muligt.

Bedemand Bente Rasmussen
Bente Rasmussen

Bente har flere års erfaring som bedemand. Hun sidder til hverdag på vores kontor i Fredericia, men har erfaring med at arrangere begravelser og bisættelser i hele landet.

Det vigtigste for Bente er, at I føler jer godt hjulpet, og at hun er nærværende, så alle detaljerne kommer på plads.